miercuri, 10 februarie 2010

Raportul dintre ratiune si simtire

Este un adevar universal recunoscut, acela ca natura umana este complexa si duala. De asemenea, se stie ca a alege intre gandire si pasiune este cu adevarat un lucru dificil, care de multe ori ne face sa ne intrebam de ce ar trebui sa facem aceasta alegere, sa ne luam fie dupa propriile ganduri, fie sa ne urmam inima.
Raportul dintre ratiune si simtire, sau chiar intre trup si suflet a reprezentat intotdeauna un mijloc de evidentiere a dualitatii umane. Ne intrebam deseori de ce aceste doua concepte se diferentiaza atat de mult unul de celalalt. Pe de o parte, se poate afirma ca ratiunea este reprezentata de exactitate si sugereaza de fapt logica mentalitatii umane. Este foarte important ca in decursul vietii noastre sa ne ghidam si dupa ratiune, dupa tot ceea ce inseamna gand, idee logica. Sentimentul este opusul evident al gandirii logice. Este ilogic, irational si plin de caldura umana.
Complexitatea ce apare in cazul firii umane este mai ales sugerata de contradictia ce se stabileste intre esenta si aparenta, intre propriul suflet si propriile ganduri. Este recomandabil sa incercam sa aducem macar un strop de echilibru care sa armonizeze rivalitatea dintre cele doua concepte. Trebuie ca noi insine sa luam o atitudine hotaratoare, sa fim neutri pentru un moment si sa cantarim intr-o balanta virtuala atat ratiunea, cat si pasiunea.
Desi este o hotarare grea, este absolut necesar sa cadem de acord cu una dintre acestea atunci cand avem de luat o decizie.
Daca ar fi sa vorbesc despre mine, trebuie sa marturisesc ca, mi s-a intamplat adesea sa am de ales intre gandirea logica si cea dominata de afectivitate, insa acest lucru este inevitabil in viata fiecarui om, deoarece noi suntem construiti dupa un prototip ce imbina cu usurinta binele si raul, Raiul si Iadul. Desigur ca, au fost ocazii in care nu am actionat cum trebuia, nu am facut alegerea corecta si am avut de suferit. Pe parcurs, am invatat ca, pentru a stii cum sa alegi intre ratiune si pasiune, trebuie sa te cunosti foarte bine si sa patrunzi atat de adanc in sufletul tau, incat sa gasesti raspunsul la toate framantarile tale. A cunoaste absolut adancurile inlauntrului tau, este o virtute ce merita recunoscuta si pretuita, pentru ca, daca o detii, esti capabil sa iei cele mai corecte decizii, aici intervenind stapanirea de sine, ce este si ea intregita in aceasta virtute.
In concluzie, pot afirma ca raportul dintre ratiune si simtire este atat de bine pronuntat in vietile noastre incat este aproape imposibil sa stii ce sa alegi dintre cele doua. Decizia corecta vine de undeva din interiorul fiintei umane si atunci cand ai de ales intre a actiona logic si a te ghida pur si simplu dupa inima, vei simti daca ai procedat corect numai daca stii sa te cercetezi indeajuns si daca ai aceasta capacitate de a examina toate posibilitatile si de a cauta inlauntrul tau, caci numai acolo vei gasi raspuns la toate intrebarile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu